TOP 5

CARGOLS A LA LLAUNA

Lleida és un dels punts de referència on menjar caragols a la llauna. Molts són els turistes que passen per la ciutat expressament a tastar aquest plat estrella. Des de l'any 1980 es realitza una celebració, que ja ha estat anomenada Festa d'Interès Turístic Nacional: l'aplec del Caragol de Lleida, la festa gastronòmica més important de la comunitat autònoma. La paraula llauna fa referència al plat on es presenten els caragols, que acompanyats de salsa allioli, romesco i salsa picant són tota una delícia. En la gran majoria de bars i restaurants podràs degustar aquesta especialitat. No et penediràs!

PANADONS

Els panadons són unes empanades salades originàries de Lleida que es preparen amb una massa de pa farcida d'espinacs, panses i pinyons. En la gran majoria de pastisseries podràs trobar aquesta delícia. El seu origen es creu que va sorgir en l'Edat Mitjana. Des de llavors, aquesta recepta ha estat molt popular per Setmana Santa, després de les processons del matí. Com que estava prohibit menjar carn aprofitaven els horts per elaborar aquesta recepta.

ESCALIVADA AMB BACALLÀ

L'escalivada és un plat típic del receptari català, tot i que s'ha estès a altres províncies pròximes com València i Aragó. El nom d'escalivada prové del verb escalivar, que significa en català rostir a foc. I és que, en això consisteix la seva elaboració: rostir pebrots, albergínies, tomàquets i cebes; i, un cop fet, afegir-hi el bacallà dessalat aconseguint com una mena d'amanida temperada que es pot servir com a aperitiu, guarnició o primer plat.

FRICANDÓ DE VEDELLA AMB BOLETS I ORELLANES

El fricandó és un guisat tradicional de Lleida i la cuina catalana preparat en una cassola de fang. La traducció literal és estofat de vedella amb bolets i orellanes. Altres ingredients que se li afegeixen són el sofregit, un rajolí de vi blanc i la picada: una barreja de fruits secs com ara ametlles, pa torrat, avellanes i pinyons, i vi blanc.

CRISTINA DE SANT BLAI

Per posar fi a aquest suculent llistat, quina millor manera que acabar-lo amb un dolç típic de Lleida. Es tracta d'un panet o brioix farcit de nata, trufa o crema pastissera. El 3 de febrer se celebra la festivitat de Sant Blai, una festa molt popular a la zona de Lleida on s'elaboren les Cristinas de Sant Blai per commemorar aquest dia, encara que podràs trobar-les en qualsevol època de l'any en algunes pastisseries.